top of page
  • Writer's pictureSKÖN

11 syytä lisätä C-vitamiinituotteet osaksi ihonhoitorutiiniasi

Päivitetty: 29. toukok. 2022

Olet todennäköisesti kuullut C-vitamiiniseerumeista. C-vitamiinia mainostetaan yhtenä markkinoiden parhaista ikääntymistä ehkäisevistä ainesosista – sekä avaintekijänä sileän, tasaisen ja hehkuvan ihon säilyttämiseen. Vaikka saat todennäköisesti C-vitamiinia ruokavaliostasi, ei ole mitään keinoa taata, että se menisi suoraan ihollesi. Seerumien ja muiden paikallisten tuotteiden käyttö on suorin tapa saada C-vitamiinin hyödyt iholle. Lue, miksi sinun pitäisi lisätä C-vitamiinituotteet ihonhoitorutiiniisi.







Edut

C-vitamiinituotteiden paikallisesta käytöstä iholla on monia etuja. Listasimme muutamia: - Turvallinen useimmille ihotyypeille - Kosteuttaa - Kirkastaa - Vähentää punoitusta - Vähentää hyperpigmentaatiota - Vähentää silmänalusten turvotusta - Edistää kollageenin tuotantoa - Voi auttaa estämään ihon roikkumista - Voi suojata auringon vaurioilta - Voi rauhoittaa auringonpolttamia - Voi auttaa haavan paranemisessa




1. C-vitamiini on turvallinen useimmille ihotyypeille

C-vitamiinilla on erinomainen turvallisuusprofiili. Useimmat ihmiset voivat käyttää paikallista C-vitamiinia pitkän aikaa ilman haittavaikutuksia. Harvinaisissa tapauksissa ihmiset, joilla on yliherkkä iho, voivat kokea lievää ärsytystä.





2. C-vitamiini kosteuttaa

Terve iho ja elimet sisältävät korkeita pitoisuuksia C-vitamiinia, mikä viittaa siihen, että C-vitamiini kertyy elimistöön verenkierrosta. Paikallisesti käytettävä C-vitamiini imeytyy ihoon parhaiten askorbiinihapon muodossa. Magnesiumaskorbyylifosfaatilla, toisella ihonhoidossa käytetyllä C-vitamiinijohdannaisella, on osoitettu olevan ihoa kosteuttava vaikutus. Se vähentää transepidermaalista vedenhukkaa (TEWL), jolloin iho pystyy säilyttämään kosteuden paremmin. Saastumista estävä, antioksidanttinen seerumi, joka sisältää Deschampsia antarctica -uutetta, ferulihappoa ja C-vitamiinia, vähentää TEWL:ää huomattavasti, mikä parantaa ihon suojamekanismia.




3. C-vitamiini kirkastaa

C-vitamiini voi auttaa häivyttämään pigmenttiä ja tasoittaa ihon pintaa vähentääkseen sameutta. Tämä antaa iholle nuorekkaan hehkun. C-vitamiinin käytön on osoitettu estävän melaniinin, ihon väristä vastaavan pigmentin, tuotantoa. Tämä voi auttaa häivyttämään ihon tummia pisteitä ja sameutta.





4. C-vitamiini auttaa vähentämään punoitusta ja tasoittamaan ihon sävyä

C-vitamiinin on myös osoitettu toimivan anti-inflammatorisena aineena sen antioksidanttikapasiteetin ansiosta. Tämä tarkoittaa, että se rauhoittaa ihoa ja vähentää turvotusta antaen kasvojen loistaa. C-vitamiinin tulehdusta ehkäisevä vaikutus voi auttaa: - neutraloimaan vapaita radikaaleja, jotka aiheuttavat oksidatiivisia vaurioita - optimoimaan immuunijärjestelmää estämään tulehduksellisen immuunivasteen - C-vitamiinin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat myös auttaa vähentämään punoitusta, mikä puolestaan ​​​​voi luoda tasaisemman ihon. Tummien läiskien, punoituksen ja ärsytyksen vähentäminen yhdessä tekee ihosta selkeän, sileän sävyisen.





5. C-vitamiini auttaa häivyttämään hyperpigmentaatiota

Koska C-vitamiini estää melaniinin tuotantoa, se voi itse asiassa häivyttää hyperpigmentaatiota. Hyperpigmentaatiota - mukaan lukien pisamat, maksaläiskät ja melasma - tapahtuu, kun melaniinia muodostuu liikaa tietyillä ihon alueilla. Se voi tapahtua myös alueilla, joilla akne on parantunut. C-vitamiini estää melaniinin synteesiä heikentämällä tyrosinaasina tunnetun entsyymin toimintaa. Sitä käytetään laajalti dermatologiassa ihon hyperpigmentoituneiden pisteiden depigmentaatioon. Sitä on käytetty myös ienten melaniinin hyperpigmentaation (ikenen hyperpigmentaation) hoitoon, vaikka tutkimukset ovat rajallisia.





6. C-vitamiini vähentää silmänympärysihon ryppyjen ilmestymistä

C-vitamiiniseerumit voivat auttaa tasoittamaan hienoja juonteita täyttämällä ja kosteuttamalla silmänympärysaluetta. Vaikka C-vitamiini vähentää tehokkaammin yleistä punoitusta, jotkut ihmiset sanovat, että se voi auttaa lievittämään myös tummia silmänalusia. Muita tapoja päästä eroon silmäpusseista ovat esimerkiksi kylmäpakkaus ja retinolin lisääminen ihonhoitorutiiniin.






7. C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa

Kollageeni on luonnossa esiintyvä proteiini, joka ehtyy iän myötä. Alhaiset kollageenitasot voivat johtaa hienoihin juonteisiin ja ryppyihin. C-vitamiinin tunnetaan lisäävän kollageenin tuotantoa kollageenisynteesin kautta. Itse asiassa kollageenisynteesi ei voi tapahtua ilman C-vitamiinia. Tämä johtuu siitä, että C-vitamiini on olennainen kofaktori kahdelle kollageenisynteesiin tarvittavalle entsyymille: - prolyylihydroksylaasi, joka stabiloi kollageenimolekyyliä - lysyylihydroksylaasi, joka tarjoaa rakenteellista lujuutta




8. C-vitamiini voi auttaa estämään ihon roikkumista

Kollageenin tuotanto on sidottu ihon kimmoisuuteen ja kiinteyteen. Kun kollageenitaso alkaa laskea, iho voi alkaa roikkua. C-vitamiiniseerumin levittäminen voi lisätä kollageenin tuotantoa, mikä johtaa yleiseen kiinteyttävään vaikutukseen. Tämä koskee luonnollisen ikääntymisen, oksidatiivisen stressivaurion tai äärimmäisen painonpudotuksen aiheuttamaa roikkumista. Tämä tarkoittaa, että c-vitamiini voi auttaa vähentämään roikkuvan ihon ulkonäköä, jolloin iho näyttää kiinteämmältä ja sävyisemmältä.




9. C-vitamiini suojaa auringon vaurioilta

Liiallinen altistuminen hapettumisstressille saasteiden tai UV-säteilyn kautta liittyy ihon C-vitamiinin vähenemiseen. C-vitamiinitasot ovat myös alhaisemmat ikääntyneellä tai valovaurioituneella iholla, vaikka tutkijat eivät ole varmoja, onko tämä syy vai seuraus. Aurinkovaurioita aiheuttavat molekyylit, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi. Nämä ovat atomeja, joista puuttuu elektroni. Vapaat radikaalit etsivät muita atomeja, joista ne voivat "varastaa" elektronin – ja tämä voi johtaa merkittäviin ihovaurioihin. C-vitamiini sisältää runsaasti antioksidantteja. Antioksidantit suojaavat terveitä ihosoluja "antamalla" näille vapaille radikaaleille elektronin, mikä tekee niistä vaarattomia.



10. C-vitamiini voi auttaa rauhoittamaan auringonpolttamia


Sen lisäksi, että C-vitamiini vähentää punoitusta, se nopeuttaa solujen kiertoa. Tämä korvaa vaurioituneet solut terveillä, uusilla soluilla. C-vitamiinin paikallisen käytön yhdessä E-vitamiinin ja muiden yhdisteiden kanssa on myös osoitettu vähentävän UV-säteilyn aiheuttamia vammoja (eli auringonpolttamia). Tämä yhdistelmä vähentää myös liiallisen UV-altistuksen aiheuttamaa tulehdusta. On tärkeää huomata, että tutkijat havaitsivat C-vitamiinin yksinään vähentävän vain minimaalisesti auringonpolttamaa.



11. C-vitamiini yleensä auttaa tehostamaan haavan paranemista

Kun otetaan huomioon sen vaikutukset auringonpolttamiin, ei pitäisi olla yllätys, että C-vitamiinin käyttö voi nopeuttaa haavan yleistä paranemista. Terve haavan paraneminen vähentää tulehduksen, infektion ja arpeutumisen riskiä. C-vitamiinilisällä on positiivinen vaikutus geenien ilmentymiseen ihmisen ihon fibroblasteissa, mukaan lukien: - lisääntynyt mitogeeninen stimulaatio tai solujen lisääntyminen - lisääntynyt solujen liikkuvuus tai solun spontaani liikkuminen paikasta toiseen energiankulutuksen vuoksi - vaurioituneiden DNA-emästen nopeampi korjaaminen

Tämä johtuu osittain siitä, että haavan paraneminen liittyy kollageenin muodostumiseen, ja C-vitamiini lisää kollageenin tuotantoa.




276 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kurkkaa nämä herkut!

bottom of page